Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Τα βότανα της θείας Ελένης


 Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 στο Θολωτό της Κρύας η κ. Γιάννα Μαστραντώνη παρουσίασε την εργασία της "Τα βότανα της θείας Ελένης", στα πλαίσια του 2ου κύκλου της τροφώνιας ακαδημίας με θέμα : "Λιβαδειά: η πόλη, οι πολίτες, ο πολιτισμός. Από το παρελθόν στο παρόν. Από το παρόν στο μέλλον".



.
 
Ο κήπος της θείας Ελένης ήταν ένας μικρός παράδεισος, γεμάτος φυτά με πανέμορφα λουλούδια και καρπούς. Η κουζίνα της έμοιαζε σαν ένα μικρό   φαρμακείο.   Στους τοίχους και σε κάποια σημεία της οροφής, η θεία κρεμούσε διάφορα φυτά για να αποξηραθούν.  Μερικά εξ’ αυτών μύριζαν υπέροχα. Στα ράφια, υπήρχε πλήθος από μικρά κουτάκια, πάνινα σακουλάκια, μπουκαλάκια και δοχεία με διάφορα βότανα της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής, που χαρακτηρίζεται  από την ποικιλία των βιότοπων και την γαλήνη που προσφέρει η ελκυστική ομορφιά τους. Στα βουνά της επαρχίας Λιβαδειάς, στα φαράγγια, στις χαράδρες, στις πεδιάδες και στους κάμπους της, μάζευε τον πολύτιμο θησαυρό της. Τα περισσότερα και πιο οικεία σε αυτήν βότανα ήταν ενδημικά, κάποια έφτασαν στην περιοχή από μεταφορά, όμως εκείνη γνώριζε τις ιδιότητές τους. Μερικά σημαντικά βότανα που δεν μπορούσε εύκολα να τα βρει στην φύση, ή εκείνα που έχαναν τις ιδιότητές τους για να απαλύνουν τον πόνο και διάφορες ενοχλήσεις, να θεραπεύσουν μια απλή ασθένεια ή να βοηθήσουν στην θεραπεία κάποιας σοβαρότερης πάθησης.

Η θεία είχε μάθει από την γιαγιά της, την μητέρα της, τις θείες και τις φίλες της, για τις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Από την γιαγιά της είχε μάθει επίσης τον τρόπο αποξήρανσης και συντήρησης, χωρίς χημική επεξεργασία. Χρησιμοποιούσε τις πρακτικές, τις παρατηρήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες των προγόνων της, αλλά και τις δικές της παρατηρήσεις και εμπειρίες, για την διατήρηση και χρήση των βοτάνων για την βελτίωση της υγείας της οικογένειας, των φίλων και των γειτόνων της. Με την παρούσα εργασία επιχειρούμε να παρουσιάσουμε αυτή τη συσσωρευμένη γνώση της θείας Ελένης για έναν αριθμό βοτάνων κυρίως της περιοχής της Λιβαδειάς, καθώς και τις αντίστοιχες θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στόχος είναι να σώσουμε ότι μπορούμε από τη γνώση που περνάει από γενιά σε γενιά, να αναδείξουμε και την διαχρονικότητά της. Για κάθε βότανο θα αναφέρεται και η σημερινή επιστημονική γνώση για τις  ουσίες που εμπεριέχονται και του προσδίδουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς επίσης και o τρόπος δράσης στον οργανισμό του ανθρώπου.

  • 1. Ο τρόπος συλλογής, επεξεργασίας κα ισυντήρησης των βοτάνων από την θεία Ελένη

Την αποξήρανση, τα καλλιεργούσε η ίδια στον κήπο της, που σε μάγευε με τα αρώματα και τα χρώματά του. Για την θεία, βότανα ήταν τα φυτά ή  τα μέρη των φυτών που είχαν κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες, για να απαλύνουν τον πόνο και διάφορες ενοχλήσεις, να θεραπεύσουν μια απλή ασθένεια ή να βοηθήσουν στην θεραπεία κάποιας σοβαρότερης πάθησης.

Η θεία είχε μάθει από την γιαγιά της, την μητέρα της, τις θείες και τις φίλες της, για τις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Από την γιαγιά της είχε μάθει επίσης τον τρόπο αποξήρανσης και συντήρησης, χωρίς χημική επεξεργασία. Χρησιμοποιούσε τις πρακτικές, τις παρατηρήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες των προγόνων της, αλλά και τις δικές της παρατηρήσεις και εμπειρίες, για την διατήρηση και χρήση των βοτάνων για την βελτίωση της υγείας της οικογένειας, των φίλων και των γειτόνων της. Με την παρούσα εργασία επιχειρούμε να παρουσιάσουμε αυτή τη συσσωρευμένη γνώση της θείας Ελένης για έναν αριθμό βοτάνων κυρίως της περιοχής της Λιβαδειάς, καθώς και τις αντίστοιχες θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στόχος είναι να σώσουμε ότι μπορούμε από τη γνώση που περνάει από γενιά σε γενιά, να αναδείξουμε και την διαχρονικότητά της. Για κάθε βότανο θα αναφέρεται και η σημερινή επιστημονική γνώση για τις  ουσίες που εμπεριέχονται και του προσδίδουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς επίσης και ο τρόπος δράσης στον οργανισμό του ανθρώπου.

 

  •    Ο τρόπος συλλογής, επεξεργασίας και συντήρησης των βοτάνων από την θεία Ελένη.

Διαβάστε ολόκληρη την εργασία στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: https://drive.google.com/file/d/1JXPjbqjHFHTstCwHHG0KFAdivRG_y6vI/view?usp=sharing

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου