Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Περίληψη εισηγήσεων της 16ης Νοεμβρίου 2019



 1η εισήγηση: "Λογοτεχνία και Κωπαΐδα’’

 Νίκη Μπλούτη

Α μέρος

Αναφορά στα λογοτεχνικά έργα που αφορούν την Κωπαΐδα.

[Ποίημα του Γ. Θεοχάρη ‘’Κωπαΐδα’’, το θεατρικό έργο ‘’Γήταυρος’’ του Π. Χουτζούμη’’, αναφορά στο έργο του Τ. Λάππα για την Κωπαΐδα, ‘’Το κόκκινο βαμπάκι’’ της Μπαδύλα, Ξένοι περιηγητές στην Κωπαΐδα’’.

Β μέρος 

Διήγημα  ‘’Εκείνα τα χρόνια...’’ Νίκη Μπλούτη


 2η εισήγηση: Η Κωπαΐδα στην Τέχνη ( Α μέρος)
 Μαρία Σκουρολιάκου

Σε αυτή την παρουσίαση γίνεται μία προσπάθεια να παρουσιαστούν έργα τέχνης, ζωγραφικής, γκραβούρες, σχέδια που έχουν θέμα την Κωπαΐδα.

Η παρουσίαση στηρίζεται κυρίως στα έργα των περιηγητών – ταξιδιώτες ή λόγιοι ταξιδιώτες -  που επισκέφθηκαν την περιοχή κατά την περίοδο του 15-19 αιώνα. «Τα περιηγητικά έργα προβάλλουν με τα κείμενα και τις εικόνες τους, το “πώς η Ευρώπη έβλεπε” σε κάθε ιστορική συγκυρία τους τόπους, τους ανθρώπους και τα μνημεία που συναντούσαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους οι περιηγητές.»

Την Κωπαΐδα επισκέπτονται οι περιηγητές αναγνωρίζοντας την πλούσια αρχαιολογική ιστορία της.  Διαμένουν στα χωριά γύρω από αυτήν και γράφουν, ζωγραφίζουν, αποτυπώνουν τις εικόνες και εμπειρίες από τα αρχαιολογικά μνημεία, το φυσικό τοπίο και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Τα έργα τους βρίσκονται σε εθνικές βιβλιοθήκες και μουσεία.
 

3η εισήγηση: Οχυρώσεις της κοιλάδας του Κηφισού και της Κωπαΐδας

Γιάννης Ηλίας

Γενικός σκοπός της παρουσίασης είναι η γνωριμία με την ιστορική Βοιωτία και η συνειδητοποίηση του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε διαχρονικά.

Επιμέρους στόχοι, για τους συμμετέχοντες, είναι:


·         η κατανόηση του ιστορικού πλαισίου της εποχής, στο οποίο εντάσσεται η εισήγηση (Μεσαίωνας),

·         η απόκτηση βασικών πληροφοριών σχετικά την αρχιτεκτονική και τη χρήση των οχυρώσεων,

·         η γνωριμία με τις οχυρώσεις της κοιλάδας του Κηφισού και της Κωπαΐδας που κατασκευάστηκαν ή προϋπήρχαν και χρησιμοποιήθηκαν με ή χωρίς προσθήκες κατά τον Μεσαίωνα,

·         η παρακίνησή τους να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τις οχυρώσεις στο πεδίο και να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της υπάρχουσας γνώσης γι’ αυτές.

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν σύντομα ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, με τη χρήση χαρτών και φωτογραφιών.

Στο δεύτερο, θα παρουσιαστούν οι δώδεκα (12) οχυρώσεις. Η παρουσίαση θα ακολουθήσει μια νοητή διαδρομή, που ξεκινάει από το Παρόρι και ακολουθώντας τη νότια πλευρά του Κηφισού ποταμού φτάνει ως τον Αλίαρτο και τον Γλα. Στη συνέχεια επιστρέφει  πίσω – βορειοδυτικά, παράλληλα με τη βόρεια πλευρά της κοίτης του ποταμού, (αντίθετα προς τον ρου του), ως το Ακόντιο, αγκαλιάζοντας όλη την Κωπαΐδα. Η παρουσίαση των οχυρώσεων θα πλαισιωθεί από σύντομες πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο



4η εισήγηση: Διαχείρηση υδάτινων πόρων στην Κωπαΐδα

Αλεξάνδρα Γικοκοπούλου 

Στην εισήγηση αυτή, παρουσιάζονται τα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά συστήματα που αφορούν στην άρδευση της Κωπαΐδας και τα οποία ανήκουν στη Λεκάνη Απορροής του Βοιωτικού Κηφισού.

 Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στους ποταμούς Βοιωτικό Κηφισό και Μέλανα, στις λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη, στις Πηγές Χαρίτων, στις υδροληψίες της περιοχής (γεωτρήσεις, πηγάδια κλπ) ως πηγές ύδατος για την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στα τεχνικά υδάτινα συστήματα της περιοχής, που κατασκευάστηκαν για αποστραγγιστικούς ή και αρδευτικούς λόγους.

Μικρή αναφορά γίνεται και στις περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura.

Επισημαίνονται τέλος, οι πιέσεις από ανθρωπογενείς δραστηριότητες στα επιφανειακά και υπόγεια υδάτινα σώματα και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.