Την Τετάρτη 22 Μαίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο "Χρήστος Παλαιολόγος", στην Κρύα, παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ελένης Ράπτης "Στη Χώρα του Ασύλληπτου" σε μία κατάμεστη αίθουσα.
Η συγγραφέας στην σελίδα της στο FB έγραψε για αυτή την "γιορτή":
Ασύλληπτο! Βρέθηκα προχθές το βράδυ σε μία εκδήλωση-παρουσίαση. Και, μολονότι ήμουν πεπεισμένη ότι το βιβλίο που παρουσιαζόταν ήταν δικό μου, αντιλήφθηκα ότι πλανιόμουν «πλάνην οικτράν». Οι φίλοι που μου έκαναν την τιμή να το παρουσιάσουν, ανακάλυψαν μέσα σ’ αυτό πλευρές που με εξέπληξαν τόσο, που -πιστέψτε με- ένιωσα περισσότερο σαν μια απλή ακροάτρια παρά ως η συγγραφέας του. Ένιωσα ότι το βιβλίο αυτό δεν μου ανήκει πια. Ανήκει πλέον περισσότερο σε όλους αυτούς που γέμισαν την αίθουσα, αλλά και σε όσους άλλους το πάρουν στα χέρια τους και τους αγγίξει με οποιονδήποτε τρόπο. Καλό ταξίδι, λοιπόν, Ασύλληπτο. Από δω και πέρα θα πρέπει μόνο σου να ορίσεις τα βήματά σου…
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω από εδώ όλους εσάς που με τιμήσατε με την παρουσία σας• να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Γυναικών Αγίου Νικολάου Λιβαδειάς, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο «Τροφώνια Ακαδημία» και τις εκδόσεις «Οδός Πανός – ΣΙΓΑΡΕΤΑ» που ανέλαβαν την παρουσίασή του• και ονομαστικά τον εκδότη, κ. Γιώργο Χρονά, που έκανε τον κόπο να έρθει από την Αθήνα και να πει δυο λόγια για το βιβλίο, τον γνωστό και βραβευμένο συγγραφέα, κ. Κώστα Πούλο, που το παρουσίασε με εξαιρετική πρωτοτυπία και παραμυθική αναδρομή στο κοινό παιδικό μας παρελθόν, την συνταξιούχο εκπαιδευτικό και συγγραφέα, κ. Μαργαρίτα Σακελλάρη, για την εμπνευσμένη απόδοση των αποσπασμάτων του, την αγαπημένη μου -παλιά μαθήτρια και- φίλη, κ. Γεωργία Καρβούνη, που αναφέρθηκε στην γνωριμία μας και στο δικαίωμα και την δυνατότητα επιλογών διαχείρισης του γυναικείου σώματος σχετικά με την μητρότητα, τον δικηγόρο και διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Θανάση Παντρευτή, που εξέθεσε το Νομοθετικό Πλαίσιο για θέματα σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου, και οπωσδήποτε την συνταξιούχο εκπαιδευτικό και μέλος της Τροφώνιας Ακαδημίας, κ. Βασιλική Νιαβή για τον άρτιο συντονισμό της εκδήλωσης.
Ως κατακλείδα, θα ήθελα να αφιερώσω την προχθεσινή εκδήλωση στην μοναχικότητα, την δωρικότητα, την αγερωχία, το όραμα, τον διακριτικό πόνο της Γυναίκας του εξωφύλλου («Μουσείο Δελφικών Εορτών» -Εύας και Άγγελου Σικελιανού –ας τιμήσουμε αυτή την Εύα λίγο φέρνοντας σήμερα την πορεία της στην μνήμη μας), και να σταθώ στο πλάι όσων γυναικών -και γενικά ανθρώπων- με πείσμα και οδύνη κυνηγούν το ουτοπικό, το ασύλληπτο. Γι αυτές/ούς και ο παρακάτω στίχος (από ποίημα της Κ. Δημουλά) : Αλίμονο, αν δεν δώσει σημεία ζωής το «παράλογο»!
![]() |
Η κ. Καρβούνη |
![]() |
Ο κ. Παντρευτής |
![]() |
Ο κ. Χρονάς, η κ. Σακκελάρη, η κ. Ράπτη,ο κ. Πούλος & η κ. Νιαβή |
