Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της "τροφώνιας ακαδημίας"


Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο με την επωνυμία  «τροφώνιος ακαδημία» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας συμμετείχε στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Λεβαδέων με θέματα: 


 Α) «Γιορτές χειμερινού ηλιοστασίου από την αρχαιότητα στο σήμερα- Ήθη και έθιμα του Δωδεκαημέρου» από την κ. Νιαβή Βασιλή,  και 


Β) «Θεωρίες για την λάμψη του αστεριού των Χριστουγέννων» από τον κ. Σταύρο Λέτη


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ζεστό και φιλόξενο χώρο της Εστίας Μητέρας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ.  Σάκκος, ο οποίος και χαιρέτησε την εκδήλωση, ο  δημοτικός Σύμβουλος κ. Αποστόλου,  μέλη και φίλοι της «τροφώνιας ακαδημίας».

Στην ομιλία του ο κ.  κύριος Σταύρος  Λέτης  μας μίλησε για το φωτεινό αστέρι και τις πιθανές αστρολογικές αιτίες που το προκάλεσαν, ποιο ήταν το φυσικό φαινόμενο που μπορεί να κρύβεται πίσω από την φωτεινότητά του, και ότι οι Μάγοι ήταν οι άνθρωποι που μελετούσαν τα άστρα.
                            





Η κ. Βασιλική Νιαβή αναφέρθηκε  στις γιορτές του χειμερινού ηλιοστασίου που από την προχριστιανική αρχαιότητα μέχρι  σήμερα αποτελούν για τον άνθρωπο ένα ημερομηνιακό ορόσημα για μια νέα αρχή, και τροφοδοτούν την ψυχή του με την προσμονή και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Τα όσα διαδραματίζονται τις μέρες του Δωδεκαημέρου δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη γέννηση του Σωτήρα Χριστού, αλλά βασικά με γιορτές και λατρείες που ανάγονται στις ρίζες της ανθρωπότητας.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έθιμα του δωδεκαημέρου και στην προέλευσή  τους. Κατέληξε λέγοντας ότι:

«Τα έθιμα του Δωδεκαημέρου γεφυρώνουν υπέροχα τις αρχαίες λατρείες  με τις μεταγενέστερες χριστιανικές δοξασίες. Γι αυτό τον λόγο επέζησαν και θα επιζούν  πάντα, αφού αντιπροσωπεύουν βαθιά ριζωμένες στο είναι μας, μακροχρόνιες αντιλήψεις και εκδηλώσεις.

Τα ήθη και τα έθιμα μας ενώνουν με το παρελθόν, μας δένουν σαν οικογένεια, σαν κοινότητα, σαν χώρα. Σήμερα, σε αυτή μας τη συνάντηση, προσπάθησα να σας παρουσιάσω τα πιο σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, έθιμα του Δωδεκαημέρου, καθώς και την προέλευσή τους. Τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας είναι ανεξάντλητα και έρχονται από τα βάθη του χρόνου. Οφείλουμε να συμβάλλουμε στη διάσωσή τους».



Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής: κ. Αργυρώ Γερούλια συντόνισε την εκδήλωση, ο κ. Χρήστος Αναγνώστου  έκανε μια μικρή παρουσίαση της "τορφώνιας ακαδημίας" στους παρευρισκόμενους και  ο κ. Διαμαντής Χατζηπαναγιώτου ήταν υπευθύνως των ηλεκτρονικών μέσων που στήριξαν την εκδήλωση. 




  





ΠΗΓΗ για πιο κάτω βίντεο είναι η κ. Χρύσα Τσεπραηλίδου του STEREA NEWS