Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Ανακύκλωση: Δήμος & Πολιτεία Λεβαδέων. Ανακύκλωση: Τη θέλουμε; Τι θέλουμε;


 

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Λεβαδέων το μέλος της τροφώνιας ακαδημίας κ. Νίκη Ταντάλου παρουσίασε την εισήγησή της "Ανακύκλωση: Δήμος & Πολιτεία Λεβαδέων. Ανακύκλωση: Τη θέλουμε; Τι θέλουμε;" στα πλαίσια του 3ου κύκλου του Λαϊκού Πανεπιστημίου με την επωνυμία "τροφώνια ακαδημία" με θέμα :"Λιβαδειά: η πόλη, οι πολίτες, ο πολιτισμός. Από το παρελθόν στο παρόν. Από το παρόν στο μέλλον".



 

 Περίληψη:

Η ανακύκλωση είναι ένα θέμα ευρύ, πολυεπίπεδο και πρακτικά ανεξάντλητο στη συνολική αντιμετώπισή του, στο σχεδιασμό, στην οργάνωση των εμπλεκόμενων, στη συμπεριφορά και στην ενημέρωση των χρηστών.

Η παρουσίαση δομήθηκε σε τέσσερις ενότητες :

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάστηκε η θέση της χώρας μας στον ευρωπαϊκό χάρτη, η μεγάλη απόκλιση από την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης, η επίσημη αναγνώριση της στασιμότητας της ανακύκλωσης, καθώς και τα ρεύματα (υλικά) που συμμετέχουν σε αυτή.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκε το θεσμικό και το διοικητικό πλαίσιο της ανακύκλωσης, τα επίπεδα των εμπλεκόμενων φορέων, των διαδικασιών και του ρόλου της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) έως ότου η ανακύκλωση των συσκευασιών καταλήξει στη σχέση «Δήμος – μπλε κάδος / καμπάνα γυαλιού» και στην αποτύπωση του «πόσες φορές πληρώνει ο πολίτης την ανακύκλωση που τελικά δεν κάνει ή δεν κάνει σωστά».

Στην τρίτη ενότητα η παρουσίαση εστιάστηκε στην «Ανακύκλωση στη Λιβαδειά» σε εικόνες και σε αριθμούς με τεκμηρίωση από στοιχεία του Δήμου, ενώ παράλληλα αναλύθηκαν αδυναμίες από την πλευρά των Δήμων και των πολιτών. Επίσης, έγινε ιδιαίτερη μνεία στο τέλος ταφής, δηλαδή το πρόστιμο για κάθε τόνο αποβλήτων που δεν ανακυκλώνεται, αλλά καταλήγει στην ταφή, και το άμεσο και μεσοπρόθεσμο κόστος (επιβάρυνση) για τον Δήμο Λεβαδέων.

Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάστηκαν οι αδυναμίες εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, οι άξονες για αύξηση της ανακύκλωσης, αλλά και οι περιορισμοί πλήρους ανάπτυξής της, καθώς επίσης και κάποια παραδείγματα καλών πρακτικών και αποτελεσμάτων ανακύκλωσης σε κάποιους Δήμους της Ελλάδας.

Ενώ επίλογος, ήταν μια αναδρομή στα σύγχρονα έργα και δράσεις του Δήμου Λεβαδέων τη δεκαετία του 1990, που τον κατέτασσαν στους πιο πρωτοπόρους στην Ελλάδα.

 

Εισήγηση:

Αυτή η παρουσίαση δεν έχει σαν κεντρική φιλοδοξία την παροχή πληροφορίας, αλλά με αφορμή αυτήν, την αλληλεπίδραση, τη διαδραστικότητα, τη συζήτηση για την ανακύκλωση. Ο τίτλος έχει μια δυναμική : Δήμος – ως οργανισμός & Πολιτεία – ως κοινωνία πολιτών της Λιβαδειάς, στην οποία κι εγώ ανήκω, πέρα από οποιαδήποτε επιστημονική ή επαγγελματική ιδιότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τη θέλουμε την ανακύκλωση; Η προφανής απάντηση όλων είναι «ναι, βεβαίως τη θέλουμε», όμως αυτό συνάδει με την πρακτική μας; Δηλαδή, τι ακριβώς θέλουμε;

Η ανακύκλωση είναι ένα θέμα ανεξάντλητο, δεν έχεις από που να την πιάσεις και που να την αφήσεις. Ίσως αρκετές πληροφορίες να φανούν γενικές, ακόμα και κουραστικές, αλλά έγινε η επιλογή – πριν πάμε στα του οίκου μας – Δήμου μας - να ξεκινήσουμε απ΄αυτές, για να έχουμε μια πληρότητα στην εικόνα της ανακύκλωσης. Άλλωστε σήμερα, την εποχή της είδησης, πολλοί από εμάς διαβάζουμε πληροφορίες και είναι σημαντικό να μπορούμε να τις αξιολογήσουμε.

 

Στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την εισήγηση:

  https://drive.google.com/file/d/1N07SGSFDYu8xjVJtHc_iHeCHg7eV6yQ5/view?usp=sharing