Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Περιλήψεις εισηγήσεων 4ης συνάντησης


«Σύντομη αναφορά στις προσπάθειας αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας και το Κωπαϊδικό Ζήτημα.»



Μπαϊρακτάρη Δήμητρα


Στην παρουσίαση θα γίνει μια σύντομη αναφορά στις προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τους αιώνες για την αποστράγγιση της λίμνης Κωπαΐδας από την μυκηναϊκή εποχή έως και την σύγχρονη και συγκεκριμένα στην επιτυχημένη προσπάθεια της Αγγλικής Εταιρείας (1892). Στην συνέχεια παραθέτονται πληροφορίες για το αποστραγγιστικό – αρδευτικό σύστημα της Κωπαΐδας, την διοίκηση του Κωπαϊδικού πεδίου από την Αγγλική Εταιρεία και το καλλιεργητικό Πρόγραμμα που ακολουθήθηκε.

Το Κωπαϊδικό ζήτημα  προκύπτει κατά την διάρκεια Διοίκησης του Κωπαϊδικού Πεδίου από την Εταιρεία και είναι σημαντικό να εξετασθεί από τις δύο πλευρές, της Εταιρείας και των καλλιεργητών. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται στο χρονικό σημείο λίγο πριν ληφθεί η απόφαση απαλλοτρίωσης της Κωπαΐδας από το Ελληνικό Δημόσιο γεγονός που θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για άλλη παρουσίαση. 

Τσαμπής Κωνσταντίνος

" Στην παρουσίαση με θέμα "Σύγχρονα αποστραγγιστικά έργα (1830-1931)" θα αναφερθούν ιστορικά στοιχεία από την "γέννηση" της ιδέας μέχρι την έναρξη των εργασιών, η αποτυχημένη προσπάθεια της γαλλικής εταιρείας και η ανάθεση του έργου στην αγγλική εταιρεία."





 Γερούλια Αργυρώ


Η προφορική ιστορία τροφοδοτεί την  ιστορία ως επιστήμη.
Στα πλαίσια αυτά, με την εισήγηση «Μνήμες από την καλλιέργεια στην Κωπαϊδα μετά την διανομή της…» παρουσιάζεται μια καταγραφή της καλλιέργειας στης Κωπαΐδας  τα πρώτα χρόνια μετά την διανομή της γης στους κατοίκους των  οικισμών γύρω από αυτή, όπως αυτή έχει διατηρηθεί στην μνήμη ενός 85χρονού σήμερα γεωργού, προερχόμενου από μια οικογένεια κατεξοχήν  αγροτική, που υπηρέτησε με αφοσίωση  την  γη  αποδίδοντάς της την αξία που της αναλογεί.
   




"Η Γεωμορφολογική εξέλιξη της Κωπαίδας"

   Αναγνώστου Βασίλης   


 Στη συγκεκριμένη εισήγηση παρουσιάζεται συνοπτικά το πως σχηματίστηκε και εξελίχθηκε η λεκάνη της Κωπαίδας, υπό την επίδραση ενδογενών δυνάμεων (τεκτονικό καθεστώς της ευρύτερης περιοχής), των εξογενών δυνάμεων (η δράση κυρίως του νερού). Και το αποτύπωμα του ανθρώπου στο ανάγλυφο της περιοχής. Τέλος αναδεικνύονται οι γεωμορφές της περιοχές και οι αξίες της Κωπαίδας για τον άνθρωπο.