Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσκληση 3ης συνάντησης 3ου κύκλου της τροφώνιας ακαδημίας - 17-2-2024

 

ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

με την επωνυμία «τροφώνια ακαδημία»

3ος κύκλος μαθημάτων

Θεματική ενότητα: «Λιβαδειά: Η πόλη, οι πολίτες, ο πολιτισμός. Από το παρελθόν στο παρόν.  Από το παρόν στο μέλλον».

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου  2024 και ώρα 18:30

Τόπος συνάντησης: Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Λεβαδέων, Δωδεκανήσου 5

 

Εισηγήσεις:

«Μνήμη και δημόσια γλυπτική. Μνημεία της Κατοχής – Αντίστασης στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς»

                 Ομιλήτρια: Νίκη Χονδρού

Η μνήμη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και τα ιστορικά γεγονότα του επί ελληνικού εδάφους σημάδεψαν, απασχόλησαν και απασχολούν την ελληνική ιστορική κοινότητα αλλά και την κοινωνία. Το θέμα, λοιπόν, που θα διαπραγματευτεί αυτή η εισήγηση σχετίζεται με τη δημόσια γλυπτική στην περιοχή της Λιβαδειάς, στα δυτικά του νομού Βοιωτίας, και πως συνδιαλέγεται με τη μνήμη, εξετάζοντας μνημεία που αφορούν στην περίοδο της Κατοχής και στην Αντίσταση. Μέσα από το θεωρητικό πλαίσιο και ιστορικό πλαίσιο γεγονότων και μνημείων θα προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τον ρόλο και τη λειτουργία της μνήμης, των μνημείων και πως τα μνημεία συνομιλούν με τον δημόσιο χώρο και το σήμερα.

 

 

 

«Η συναισθηματική νοημοσύνη. Γιατί το  «EQ» είναι πιο σημαντικό από το «IQ»;»

 

Ομιλήτρια: Ασημίνα Σκόνδρα

 

Η συναισθηματική νοημοσύνη συνοδεύει τον άνθρωπο και καθοδηγεί τα βήματά του από τη γέννησή του και για όλη του τη ζωή. Πρόκειται για το πλέγμα εκείνο των ανθρώπινων ιδιοτήτων πάνω στο οποίο μπορεί να υφανθεί μια ολοκληρωμένη ανθρώπινη προσωπικότητα. Είναι μαζί υπομονή, επιμονή, δυνατότητα προσαρμογής, έλεγχος παρορμήσεων, αισιοδοξία, ελπίδα. Η συναισθηματική νοημοσύνη (ή η απουσία της) έρχεται στην επιφάνεια σε κάθε ανθρώπινη πράξη, μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στη δουλειά, στις συναναστροφές, στο δρόμο, παντού.

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Μια "μπαλάντα" για τα σκουπίδια

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024 στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Λεβαδέων παρουσιάστηκε από την κ. Αργυρώ  Γερούλια η εισήγηση με θέμα: "Μια "μπαλάντα" για τα σκουπίδια...", στα πλαίσια του 3ου κύκλου το Λαϊκού Πανεπιστημίου με την επωνυμία "τροφώνια ακαδημία" με θέμα: "Λιβαδειά: η πόλη, οι πολίτες, ο πολιτισμός. Από το παρελθόν στο παρόν. Από το παρόν στο μέλλον".



Μια μπαλάντα για τα σκουπίδια… (ή αλλιώς ένα φωτογραφικό ταξίδι στον κόσμο των υλικών που περίσσεψαν ή έπαψαν να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο έχουν κατασκευαστεί)

 

1.Γιατί παράγουμε τόσα πολλά σκουπίδια….

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως εποχή υπερκαταναλωτισμού…

Το ανοιχτό εμπόριο με χώρες κυρίως της ανατολής αναπτυσσόμενες, με φθηνά εργατικά χέρια, έφερε στην ζωή της δυτικής κοινωνίας και του λεγόμενου ανεπτυγμένου κόσμου πλήθος φθηνών αγαθών, προσιτών σε όλους,  μειωμένου μεν κόστους αλλά συνήθως με βραχύ χρόνο ζωής λόγω της χαμηλής ποιότητας τους …

Η αστικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών και η απομάκρυνση από την ιδιοπαραγωγή πχ δικού μας κρέατος ή γαλακτοκομικών ή λαχανικών, έστρεψε τους καταναλωτές  στην αγορά τυποποιημένων τροφίμων και έτοιμων αγαθών, δημιουργώντας μεγάλες ποσότητες υλικών συσκευασίας (περιεκτών)…

όλα αυτά λοιπόν  φθάνουν στο σπίτι μας πλέον με εύκολο και γρήγορο τρόπο, δημιουργώντας πίσω τους μεγάλους όγκους στερεών απορριμμάτων.

 

2.Που πετούσαμε παλαιότερα (και δυστυχώς μερικές φορές ακόμη και σήμερα ) τα σκουπίδια μας;

Στους ΧΑΔΑ (Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), στους οποίους η επιφανειακή απόρριψη είχε συνέπειες για το περιβάλλον.

 

 

Μετά από επανειλημμένα πρόστιμα από την ΕΕ σχεδόν όλοι οι ΧΑΔΑ στην χώρα μας «έκλεισαν» και αποκαταστάθηκαν και εδώ και πολλά χρόνια τα απορρίμματα του πράσινου κάδου οδηγούνται στους ΧΥΤΑ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων


 

 

Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε το ΧΥΤΑ Λιβαδειάς και συγκεκριμένα το 2ο κύτταρο που ξεκίνησε να δέχεται απορρίμματα από το 2010 περίπου.

 

ΧΥΤΑ Λιβαδειάς




Στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την εισήγηση: