Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

H Ιχθυοπανίδα του Βοιωτικού Κηφισού

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε στην "τροφώνια ακαδημία" η εισήγηση του κ. Γιώργου Παπανικολάου, Ιχθυολόγο MScμε θέμα " Η ιχθυοπανίδα του Βοιωτικού Κηφισου".

 Μια εισαγωγή σε έννοιες σχετιζόμενες με την διαχείριση των εσωτερικών υδάτων.



1. Έννοιες που σχετίζονται με την διαχείριση των εσωτερικών υδάτων



1.1.Υδατικό Διαμέρισμα

Για λόγους μεθοδολογίας, οργανωτικούς, αλλά και διοικητικούς, έχει θεσμοθετηθεί η διαίρεση της χώρας σε δεκατέσσερις (14) περιοχές λεκανών απορροής ποταμών με κατά το δυνατόν όμοιες υδρολογικές - υδρογεωλογικές συνθήκες, οι οποίες αποτελούν το περιφερειακό επίπεδο στον τομέα της διαχείρισης του νερού (Εικ. 1).

Από τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας, τα πέντε (5) είναι διασυνοριακά με την Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ. και Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά. Ο πρώτος προσδιορισμός των Υδατικών Διαμερισμάτων έγινε με το Ν. 1739/1987«Διαχείριση των υδατικών πόρων και άλλες διατάξεις»(ΦΕΚ Α' 201/19-20.11.1987) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η διευθέτηση των αρμοδιοτήτων και των συναρμοδιοτήτων των διοικητικών Περιφερειών στα Υδατικά Διαμερίσματα και τις Λεκάνες Απορροής της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο της πρώτης, από την ίδρυσή της το 2003, συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, στις 16.07.2010. Με την Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων στις 16.07.2010 πραγματοποιήθηκε η λεπτομερής οριοθέτηση τόσο των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας.

Το Υδατικό Διαμέρισμα της περιοχής μας, αυτό στο οποίο ανήκει η περιοχή μελέτης, το σύστημα Βοιωτικού Κηφισού-Υλίκης-Παραλίμνης είναι το 7ο και έχει έκταση 12.281 km², 7 Λεκάνες Απορροής Ποταμού (Σπερχειού, Εύβοιας, ΒΑ Παραλίας Καλλιδρόμου, Βοιωτικού Κηφισού, Άμφισσας, Ασωπού, Σποράδων) με σημαντικότερα ποτάμια αυτά των Σπερχειού, Βοιωτικού Κηφισού, Ασωπού και λίμνες της Υλίκης και Παραλίμνης καθώς και Δύστου

Η συνέχεια  της εισήγησης ΕΔΩ:
 https://drive.google.com/open?id=1RM75aQJb7-928GeQ4rZE9udTEfzsUSCR



ΕΔΩ βλέπετε το PP της εισήγησης:     https://drive.google.com/file/d/0B5l1LWtS_yFMRmd0TlhXYW9yZGxCaUxpZXBGcGpYNzV2elV3/view?usp=sharing