Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Οδοιπορικό στην Κωπαϊδα


Τα μέλη του Λαϊκού Πανεπιστημίου «τροφώνιος ακαδημία»  την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποίησαν ένα «ταξίδι γνωριμίας» στην Κωπαΐδα, μιας και η Κωπαΐδα αποτελεί το αντικείμενο μελέτης του 1ου εξαμήνου. 

Επισκέφτηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού, τον θαυμαστό τάφο ή θησαυρό του Μινύα,  το Θέατρο –Ωδείο και τις πηγές των Χαρίτων

Παίρνοντας το δρόμο Ορχομενού – Κάστρου αναζήτησαν τα αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα των Μινύων στην Κωπαΐδα. Η πρώτη στάση ήταν στο φούρνο «Ζανιά» όπου είδαν ό,τι έχει απομείνει από το ανάχωμα της διώρυγας. Δεύτερη στάση  στο Στροβίκι,  στη διώρυγα των Μινύωντεχνητό κανάλι - μήκους 25 μ. που οδηγούσε τα νερά των ποταμών Κηφισού και Μέλανα (Μαυροπόταμου) στις ανατολικές καταβόθρες και μέσω αυτών τα νερά έβγαιναν στο Ευβοϊκό Κόλπο.

Τάφος - Θησαυρός του Μινύα
Επισκέφτηκαν τον λόφο του Γλα, ο οποίος την εποχή που η Κωπαΐδα ήταν λίμνη ήταν νησί, με την ακρόπολή του.  Στη συνέχεια επισκέφτηκαν στο Νέο Κόκκινο τη Μεγάλη Καταβόθρα ή Σπηλιά του Ηρακλή. Η  καταβόθρα είναι αυτή την οποία έφραξε  ο Ηρακλής, σύμφωνα με τον μύθο, για να πλημμυρίσει η πεδιάδα και να γίνει πάλι λίμνη προκειμένου  να τιμωρήσει τους Ορχομένιους.

Μεγάλη Καταβόθρα - Σπηλιά Ηρακλή



Στη συνέχεια παίρνοντας το δρόμο Ακραιφνίου – Αλιάρτου – Λιβαδειάς ολοκληρώθηκε ο γύρος της Κωπαΐδας. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής είδαν ένα μέρος των σύγχρονων αποστραγγιστικών έργων όπως το κανάλι του Κηφισού, στο  οποίο διοχετεύονται και τα νερά της Έρκυνας, του Φάλαρη, του Λόφι και μικρών χειμάρρων, καλλιεργήσιμες εκτάσεις καθώς και μεγάλες καταβόθρες, εκ των οποίων μια έχει μετατραπεί σε  εξωκλήσι και κάποιες άλλες σε στάνες.
ιερό του Απόλλωνα - εξωκλήσι σήμερα
Η τελευταία μας στάση ήταν στο εξωκλήσι του Ιωάννη του Πρόδρομου, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στο ιερό του Απόλλωνα


Αυτή ή περιήγηση γύρω από τη λίμνη, πεδιάδα σήμερα, έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την Κωπαΐδα.  Μια Κωπαΐδα που κρύβει πολλά μυστικά και πρέπει κανείς να ψάξει για να τα ανακαλύψει