Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίνωση - πρόσκληση 7ης συνάντησης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

με την επωνυμία «ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ»

1ος Κύκλος μαθημάτων  2019

Θεματική ενότητα: ΚΩΠΑΪΔΑ: ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
Συνάντηση
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 (18:00 – 21:00)
 ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΘΟΛΩΤΟ ΚΡΥΑΣ


Πρόγραμμα
Εισηγήσεις

  1. Μιράντα Μέξη:  Καλλιέργεια Κάναβης 

 2. Βασιλική Νιαβή:  Μινύες, τα αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά τους έργα στη λίμνη Κωπαΐδα.

3.  Κυριάκος Τσαμπάς:   Οι πηγές του  Βοιωτικού Κηφισού ποταμού

4. Καρβούνης Χρήστος:   Το Κωπαΐδικό Ζήτημα 

Περίληψη της εισήγησης "Μινύες, τα αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά τους έργα στη λίμνη Κωπαΐδα":
"Η λίμνη Κωπαΐδα είχε στα όριά της ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία εξαιτίας των σεισμών διερράγησαν. Από αυτές τις ρωγμές τα νερά διοχετεύονταν υπογείως και ή εξαφανίζονταν στα έγκατα της γης ή ανέβλυζαν σε χαμηλότερα σημεία ως πηγές. Το χειμώνα η στάθμη της λίμνης ανέβαινε 3 μέχρι 6 μέτρα, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και το λιώσιμο των χιονιών.

Το καλοκαίρι τα νερά έφευγαν δια μέσου των φυσικών ρωγμών και των καταβροθών και μετατρεπόταν σε έλη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τα εδάφη τους, αλλά και να μαστίζονται από την ελονοσία. Οι Μινύες  έλυσαν το πρόβλημά  τους αποστραγγίζοντας την λίμνη, διοχετεύοντας  τα νερά των ποταμών της σε τεχνητές διώρυγες και   οδηγώντας τα στη συνέχεια στις καταβόθρες. Ήταν ένα τιτάνιο έργο για την εποχή του".


Οι εισηγήσεις θα είναι διάρκειας 20 λεπτών της ώρας η κάθε μία και θα ακολουθούν ερωτήσεις, διευκρινήσεις για 10 λεπτά της ώρας για κάθε εισήγηση.
Γενικότερη Συζήτηση

Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα λάβει χώρα γενικότερη συζήτηση επί της συσχέτισης των εισηγήσεων με τη θεματική ενότητα αυτήν και πιθανώς επί νέων εισηγήσεων που θα προκύψουν από τη γενικότερη συζήτηση.

Η «Συντονιστική Επιτροπή»