Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πρόσκληση 11ης συνάντησης - 7-12-2024

 

Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο με την επωνυμία "Τροφώνια Ακαδημία"
σας προσκαλεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2014 
στο Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού, Δωδεκανήσου 5, στις 18.30
να παρακολουθήσετε τις εισηγήσεις:
 
         1. «Τα γεγονότα στα Βέρβαινα και στη Ζαράκοβα. 
Σύγκρουση δύο κόσμων.  
                            Η πρώτη ήττα της νεωτερικότητας»                   
 από τον Γιώργο Κωτσαδάμ 
 
 & 
 
2. «Τα Βασίλεια των Βοιωτών» από την Μαρία Δημητρίου

 Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 
 


 
 
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ
 
1. «Τα γεγονότα στα Βέρβαινα και στη Ζαράκοβα. Σύγκρουση δύο κόσμων. Η πρώτη ήττα της νεωτερικότητας» : 
 
Η Ελληνική Επανάσταση λαμβάνει χώρα στο μεταίχμιο δυο εποχών, καθορίζεται από δυο απολύτως διακριτά ιδεολογικά ρεύματα και είναι αποτέλεσμα ζυμώσεων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων.
Εντάσσεται στο ευρύτερο περιβάλλον των επαναστάσεων, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που συγκλονίζουν την οικουμένη και δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός τοπικού χαρακτήρα.
Όχι τυχαία, ο θεσμός που αναλαμβάνει να δώσει τη δυναμική λύση στο Ελληνικό ζήτημα βρίσκεται εκτός του περιβάλλοντος της Οθωμανικής επικράτειας. Ο ιδεολογικός ορίζοντας της Φιλικής Εταιρείας δεν μπορεί παρά να είναι επηρεασμένος από τα ρεύματα του διαφωτισμού που σαρώνουν τον Ευρωπαϊκό χώρο και κλονίζουν συθέμελα τους κατεστημένους θεσμούς.
Παρά το γεγονός ότι όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στις παραπάνω διαπιστώσεις, στην Ελληνική επανάσταση του 1821, εξακολουθεί να αποδίδεται το βολικό αφήγημα αυτού που την ιστορεί κάθε φορά, αποκρύπτοντας το πολύ-παραγοντικό περιεχόμενό της και το χαώδες πολιτικό της περιβάλλον.
Το εθνικό αφήγημα εδραιώθηκε μέσα σε συνθήκες που δεν επέτρεπαν στους Έλληνες να σκέφτονται ιστορικά. Η εθνικοφροσύνη καθόρισε το μέτρο του πατριωτισμού και έθετε πάντα τον λαό, που σήκωσε το βάρος της πραγματοποίησης της, σε δεύτερο ρόλο.
Η παρουσίαση αυτή θα φωτίσει γεγονότα λίγο πολύ γνωστά, που όμως δεν τους έχει αποδοθεί η σημασία που του αξίζει. Δεν φιλοδοξεί να αποκαλύψει τη μοναδική αλήθεια, ούτε κατά ανάγκη επιθυμεί να διαψεύσει ή να ανατρέψει. Περισσότερο θέλει να συμπληρώσει, να προβληματίσει. Άλλωστε, καμία αλήθεια για την επανάσταση του 1821 δεν είναι πλήρης μέσα από τη μονομέρειά της.
Σε καμία περίπτωση όμως, αυτή η παρουσίαση δεν συμβιβάζεται με τις αποσιωπήσεις και τις βίαιες παραχαράξεις της Ιστορίας που ως αποτέλεσμα έχουν να μας κρατούν σε συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής υπανάπτυξης.
 
 
2. «Τα Βασίλεια των Βοιωτών»: 
 
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η επιγραφή του 1ου π. Χ. αιώνα που βρέθηκε στη Λιβαδειά και η οποία αφορά στην απολογία του αγωνοθέτου των Βασιλείων Σώστρατου, ενός απολογισμού, δηλαδή, των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Διός Βασιλέα. Επιπλέον, με τη βοήθεια της επιγραφικής επιστήμης και των μεθοδολογικών εργαλείων της θα σκιαγραφηθεί το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό πλαίσιο που υφίστατο κατά τη σύνταξή της, ενώ επίσης θα προβληθούν και νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις σχετικά με τη χρονολόγησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου