Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Ιστορικός Περίπατος: Μνήμες Κατοχής και Αντίστασης στη Λιβαδειά

 Η εισήγηση με θέμα "Ιστορικός Περίπατος: Μνήμες Κατοχής και Αντίστασης στη Λιβαδειά" παρουσιάστηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 στο Επιμελητήριο Βοιωτίας από την κ. Μαρία Δημητρίου στα πλαίσια της 1ης συνάντησης του 3ου κύκλου του Λαϊκού Πανεπιστημίου με την επωνυμία τροφώνια ακαδημία με θέμα " Λιβαδειά: η πόλη, οι πολίτες, ο πολιτισμός. Από το παρελθόν στο παρόν. Από το παρόν στο Μέλλον".

 

Περίληψη

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να καταδείξει τον τρόπο που ένας ιστορικός περίπατος, ως εναλλακτική μορφή  πρόσληψης και  προβολής της πολιτικής – πολιτισμικής ταυτότητας μιας περιοχής, μπορεί να διασώσει και να αναδείξει πτυχές του παρελθόντος της που λανθάνουν και να συμβάλλει, όχι μόνο στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στη διάσωση από τη λήθη σημαντικών γεγονότων, τα οποία τεχνηέντως ή και σκοπίμως αποκρύφτηκαν. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπαραστήσουμε τις επικρατούσες συνθήκες στη Λιβαδειά, μιας επαρχιακής πόλης της Στερεάς Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της Κατοχής και της Αντίστασης.

 

Εισαγωγή

           

1.1.          Ερευνητικό ζητούμενο – στόχος της εργασίας.

 

Η Κατοχή και η Αντίσταση (1941 – 1944) που αποτελούν και την ευρύτερη θεματική περιοχή της παρούσας εργασίας, ακόμη και σήμερα αποτελούν πεδίο έντονων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των ερευνητών, καθώς οι πολιτικές και ιδεολογικές χρήσεις τους συνέβαλαν στη συγκρότηση της συλλογικής μνήμης και στη σχηματοποίηση των στάσεων και των μετέπειτα συμπεριφορών(Κουλούρης, 2000, σ. 14).

Στόχος και κεντρικό ζητούμενο της παρούσας εργασίας είναι να σκιαγραφήσει την ιστορική πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, της Λιβαδειάς, κατά τη διάρκεια της κατοχής της χώρας από τις δυνάμεις του Άξονα και να αναδείξει πολλά σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και να τα διαφυλάξει ή και να τα περισώσει στη συλλογική μνήμη. Παράλληλα, θα καταδειχθεί η συμβολή της μελέτης της τοπικής ιστορίας στην αποτύπωση αυτής καθεαυτής της ιστορικής πραγματικότητας και της διασύνδεσής της με την εθνική ιστορία.

Ωστόσο, κατά την ερευνητική διαδικασία προέκυψαν και επιμέρους ζητήματα, όπως:

  • Ποια τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου;
  • Αντιστασιακές οργανώσεις VS δοσίλογοι και συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής: Με ποιους συντάχθηκε η πλειονότητα των κατοίκων;
  • Δυνάμεις κατοχής: Ποιος ο τρόπος δράσης τους;
  • Μπλόκα και αντίποινα: ποιος ο ρόλος τους;
  • Επηρέασαν οι συλλήψεις και οι εκτελέσεις το εθνικό φρόνημα;
 
 
 
 Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την εισήγηση στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου