Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση - Πρόσκληση 10ης συνάντησης

ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


με την επωνυμία «ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ»


1ος Κύκλος μαθημάτων  (2019-2020)


Θεματική ενότητα:


ΚΩΠΑΪΔΑ: ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
10η  Συνάντηση και τελευταία   

Σάββατο 7 Μαρτίου  2020 (18:00 – 21:00)

Χώρος συνάντησης : Αίθουσα  Θολωτού Δήμου Λεβαδέων

Εισηγήσεις:

1. Βασίλης Αναγνώστου : «Αειφορική γεωργία και Κωπαΐδα»



Στην συγκεκριμένη εισήγηση, θα παρουσιαστεί συνοπτικά η υφιστάμενη κατάσταση στην Κωπαΐδα, όσων αφορά τις  καλλιεργητικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται, οι οποίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική διάρθρωση και στο Περιβάλλον. Αναδεικνύεται λοιπόν ο προβληματισμός αν υπάρχει δυνατότητα μεταστροφής, για την υιοθέτηση ήπιων γεωργικών πρακτικών, που θα είναι οικονομικά βιώσιμες και θα μπορέσουν να "θεραπεύσουν" τις κοινωνικές ανισότητες και την περιβαλλοντική υποβάθμιση που είναι αποτέλεσμα της συμβατικής γεωργίας.



2. Μάρκος Τσαμπάς: «Κωπαΐδα: προϋποθέσεις, προβλήματα, αντιθέσεις»

Μία αναφορά στα χρόνια προβλήματα του Κωπαϊδικού και παρακωπαϊδικού πεδίου που έχουν σχέση με το αποστραγγιστικό – αρδευτικό σύστημα της Κωπαΐδας και τους συντελεστές παραγωγής: νερό και έδαφος.


3. Μαρία Μίχου : «Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία καλλιεργειών»



Προληπτικά μέτρα φυτοπροστασίας με απώτερο σκοπό την διατήρηση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε ανεκτά επίπεδα τόσο από οικονομικής όσο και από οικολογικής άποψης.  Παραδείγματα εφαρμογής στις βασικές καλλιέργειες της Κωπαΐδας.



4. Τσαμπής Κώστας : «Εναλλακτικές καλλιέργειες»

Στην εισήγηση θα παρουσιαστούν ορισμένα φυτά που μπορούν, όχι να αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά τις υπάρχουσες κύριες καλλιέργειες του Κωπαϊδικού και παρακωπαϊδικού πεδίου, αλλά να υποκαταστήσουν ένα μέρος αυτών. Τα φυτά αυτά ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες των κλωστικών και ελαιοδοτικών φυτών, αλλά και στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών. Η αναφορά στα συγκεκριμένα φυτά θα γίνει με γνώμονα τις τάσεις για παγκόσμια ζήτηση, τις συνθήκες και τις προοπτικές που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και τη συμβολή τους στα νέα πρότυπα διατροφής. Τα φυτά αυτά μπορούν να υπάρξουν ως κύριες ετήσιες καλλιέργειες αλλά και να ενταχθούν σε προγράμματα αμειψισποράς."


5. Χρήστος Καρβούνης: « Ο θεός Πάνας»

Ο θεός Πάνας σηματοδοτεί αφενός μεν  την στενότατη σχέση του ανθρώπου με την φύση,  αφετέρου δε την έξοδο του ανθρώπου από τις σπηλιές, τα δάση,  την δημιουργία του πολιτισμού, και το όραμα ενός άλλου  πιο «ολιστικού» και φυσιοκεντρικού κόσμου. 



Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου